• Acasa
  • Despre noi
  • Oferta educationala
  • Cum facem?
  • De ce?
  • Galeria foto
  • Conditii de inscriere
  • Evenimente
  • Contact

10 apr. 2010

Gradinita 113 Waldorf este o structura a Liceului Waldorf , functioneaza cu program prelungit (8 - 18) si are 6 grupe.
Grupele sunt mixte (eterogene) si se urmareste prin aceasta socializarea (3-5 ani) si pregatirea pentru scoala (5 - 6/7 ani).
Formele principale de realizare a procesului instructiv - educativ in gradinita Waldorf sunt:
* jocul liber
* jocul ritmic
* jocul de degete
* jocul cu roluri
* jocul in aer liber
* basmul
* activitatile artistico-plastice si practice
* activitate gospodareasca
Timpul afectat zilnic activitatilor cu copiii variaza in functie de tipul de activitate. In medie, o activitate cu copiii dureaza 15 - 45 de minute. In functie de nivelul grupei, de particularitatile individuale ale copiilor din grupa, de continuturile si obiectivele propuse la activitate, educatoarea va decide care este timpul necesar desfasurarii acesteia.

Tinand cont de educatia interdisciplinara, realizata in gradinita Waldorf, activitatile invatamantului prescolar clasic - educarea limbajului, activitatile matematice, cunoastera mediului, educatia pentru societate, activitatile artistico-plastice, activitatile preactice si elementele de activitate casnica, educatia fizica - se incorporeaza diferentiat in cadrul activitatilor specifice nivelului prescolar Waldorf.

Activitatile optionale desfasurate la noi in gradinita sunt:
- euritmie
- limbile straine (engleza / germana)
- dansuri populare
- confectionare de obiecte si jucarii din lana (vopsit, tesut treistute, covorase si paslarit)

Activitatile extracuriculare sunt:
- vizionarea spectacolelor de teatru (lunar, in gradinita sau la teatrele de stat)
- excursii pe diferite teme
- tabere

Ambientul unei gradinite Waldorf lasa libertatea de manifestare a copilui pe de-o parte , iar pe de alta parte functioneaza armonios asupra lui prin forma si culoare. In dotarea gradinitei intra un numar mare de obiecte din materiale naturale, ce se folosesc nemijlocit la activitatile individuale sau in grup si care sunt dispuse pe centre de interes in cadrul incaperii.
La dispozitia copiilor stau cosulete cu ceracolor, pensule, acuarele, hartie, ceara de modelat, ata colorata, gherghef pentru tesut , lana netoarsa, margele din lemn, papusi simple din panza sau crosetate din lana, jucarii din lemn si alte materiale pentru construit din lemn: crengi, butuci de diferite marimi si grosimi, radacini, pietre, scoarta de copac, stimulandu-i pentru a crea diferite situatii de joc.
Un loc bine determinat in spatiul grupei il are masa anotimpurilor, unde schimbarile din natura si anotimpul respectiv, precum si anumite sarbatori din cursul anului, pot fi sugerate zilnic prin elemente precum: suprafete textile in culori specifice, papusi de masa confectionate din materiale naturale de catre educatoare, plante naturale, fructe, muschi, pietre, etc.

In grupele Waldorf, evenimentele cardinale ale anului calendaristic sunt marcate prin sarbatori: la echinoctiul de toamna se desfasoara sarbatoarea recoltei; la solstitiul de iarna - sarbatoarea nasterii pruncului Isus; la echinoctiul de primavara - sarbatoarea de Paste; la solstiutiul de vara - sarbatoarea Sanzienelor.
In afara de acestea alte serbari care se desfasoara in gradinita Waldorf sunt: sarbatoarea lampioanelor (a piticilor); sarbatoarea Sfantului Mihail, a Sfantului Nicolae, a celor trei Magi, a Carnavalului, Inaltarii, Rusaliilor.